De Kromme Boom is een eigenzinnig psychopedagogisch zorgproject dat uniek is op vele manieren. Het staat open voor mensen in een echte noodsituatie die door de mazen van het welvaartsnet glippen en niet meer kunnen functioneren in de maatschappij, of slechts aan de rand ervan. Deze groep mensen wordt niet of nauwelijks bereikt door andere initiatieven of zij kunnen niet aarden binnen de reeds aanwezige voorzieningen van het zorgsysteem. Vaak hebben zij al een voorgeschiedenis van psychiatrie, instellingen, gevangenis of andere therapieën achter de rug.
De uiteindelijke doelstelling van een verblijf in De Kromme Boom is altijd de sociale (her)integratie van diegenen die komen aankloppen. Voor velen onder hen is integratie in de minimaatschappij van De Kromme Boom een eerste stap op weg daarnaartoe. Pas daarna is (her)integratie in de grotere buitenwereld op een positieve manier in alle aspecten mogelijk: op het vlak van wonen, werken, zelfredzaamheid, interne emotionele stabiliteit, duurzame relatieopbouw en sociaal contact in het algemeen. In dat proces kan De Kromme Boom als blijvend vangnet fungeren, ook met de nodige nazorg zoals in een normale thuissituatie. Elkeen kan er op elk ogenblik terecht met om het even welke vraag of probleem. De bewoners hebben trouwens dezelfde rechten en plichten als de stafmedewerkers. In De Kromme Boom mag je de eerste dag ‘kansarm’ zijn, vanaf de tweede dag word je beschouwd als stafmedewerker en verwacht men dat je draagt wat je kan dragen.
We verwachten in eerste instantie, een schriftelijke aanmelding via mail of post,
waarin een duidelijke hulpvraag wordt gesteld en een overzicht wordt gegeven van de probleemsituatie en
de huidige leefomstandigheden.
Nadien volgt een kennismakingsgesprek waarin de klemtoon ligt op
"wederzijdse kennismaking".
Na overleg volgt een intakegesprek waarin eerder zal gepeild worden naar de
motivatie om intensief aan de eigen (emotionele) problematiek te werken.
Onze leefgemeenschap staat enkel open voor jongens en mannen.
Dit is een bewuste keuze daar wij opmerkten dat een gemengde groep extra spanningen met zich meebrengt
en dat men eerder geneigd is zich te richten op relatievorming naar de ander toe,
dan te werken aan zijn of haar interne relatiebekwaamheid.
De problematiek van elk van de personen uit onze doelgroep is meervoudig en complex. We worden haast altijd geconfronteerd
met een combinatie van problemen zoals verslaving, relationele problemen, psychische en/of gevoelsmatige nood, financiële moeilijkheden,
boetes en gerechtelijke veroordelingen, administratief uitzichtloze situaties, verdwenen vertrouwen in zichzelf en in anderen.
Deze mensen zien meestal geen uitkomst meer en de situatie is voor hun familie en/of partner onhoudbaar geworden.
We menen te mogen stellen dat deze voornoemde problemen symptomen zijn van een vroegkinderlijk niet goed voelen.
Daarom richten we ons dan ook op een structurele totaalaanpak met oog voor de emotionele basis waarop deze symptomen zijn gestoeld.
De jonge leeftijd van veel bewoners brengt een aantal bijkomende, specifieke problemen met zich mee:
schoolmoeheid, psychische labiliteit, onhoudbare thuissituatie en experimenterend, crimineel of
suïcidaal gedrag.
Naast het opvangen van mensen met een verscheidenheid aan problematieken richt De Kromme Boom zich ook
tot een breder veld. Zo begeleidt De Kromme Boom jongeren die strafstudies of Time-outs krijgen op
school. Stellen we alternatief gestraften te werk. De Kromme Boom stelt zijn deuren open voor studenten
en stagiairs. De Kromme Boom tracht een thuis te bieden aan elkeen, onafhankelijk of het hier om een
hulpvrager gaat of niet.
Reeds jaren zijn we een verzamelplaats van talenten, een plek waar elkeen een bijdrage kan leveren aan het veranderende karakter van De Kromme Boom. Wij weigeren mensen te etiketteren en/of te stigmatiseren. Vanuit de behoeften en verlangens van zij die hier komen aankloppen wordt er een persoonlijke psychopedagogische strategie uitgewerkt. Er is één voorwaarde die we stellen aan elkeen die aan onze deur komt aankloppen: Men moet bereid zijn om op vrijwillige basis ernstig aan zijn ‘emotionele’ persoonlijkheidsproblematiek te werken. We stellen hiervoor een gemiddelde verblijfsduur van 2 jaar voorop. Iets dat jaren scheefgroeit krijg je niet recht op 6 maand. In de leef–en werkgemeenschap met 24 uur op 24–permanentie wordt gestreefd naar inzicht in het eigen functioneren om van daaruit te komen tot een emotioneel en verstandelijk bewuste gedragsbepaling. Door mensen een totaalpakket aan te bieden van wonen, werken, therapeutische begeleiding en ontspanning slagen zij erin om een thuisgevoel te creëren en nieuwe constructieve keuzes te maken. In dat drieluik wonen – werken/studeren en ontspannen, neemt elke factor een even belangrijke plaats in. Het is van primordiaal belang dat elke bewoner zich goed in zijn vel voelt. De klok rond is er de mogelijkheid tot dialoog om dit goed voelen te bereiken. Bewust stappen we af van het stringente onderscheid tussen ‘bewoner’ en ‘begeleider’. Voor elkeen dient De Kromme Boom een thuissituatie te zijn waarin op basis van gelijkwaardigheid en fundamentele eerlijkheid met elkaar in relatie wordt getreden. Om dat te kunnen bereiken blijft het project kleinschalig. De stafmedewerkers laten zich bijstaan door specialisten op diverse terreinen en door bekwame instructeurs voor de werkopleiding. Het beschermend kader betekent dat er voor de bewoners ruimte vrijkomt om te kijken naar, en te werken aan, hun persoonlijkheidsstructuur. Vroegkinderlijke negatieve keuzes worden via een structurele totaalaanpak omgebogen tot een positieve groeidynamiek met een realistische (her)integratie in de maatschappij als doel.
Doorheen de geschiedenis is De Kromme Boom uitgegroeid tot een organisatie waarbinnen deskundig wordt omgegaan met velerlei persoonlijkheidsproblematieken. De methodiek die we hanteren om tot inzicht en een bewuste gedragsbepaling te komen is o.a. de transactionele analyse. 'Ik ben OK – Jij bent OK' is binnen deze therapeutische methodiek en De Kromme Boom in het algemeen een essentie. Op basis van emotionele en gesprekspsychologische gelijkwaardigheid trachten we samen positief naar de toekomst toe te werken.
Een dagdagelijkse 8-8-8. Een goede tijdsstructuur is het eerste waar we aandacht aan besteden. Binnen deze structuur neemt elk onderdeel een even belangrijke plaats in. Opvoedkundig zegt men soms: “Er is een tijd om te spelen, een tijd om te werken en een tijd om te rusten waarbij we een goede nachtrust beklemtonen.”
Alle taken en activiteiten die je terugvindt in een gewoon gezin komen ook hier aan bod. Zo staat iedereen mee in voor het dagelijks onderhoud van het woonhuis, de tuin en is er een beurtrol voor het klaarmaken van de maaltijden. Hoe jong sommigen ook zijn, iedereen wordt betrokken bij het totaalgebeuren. De stafmedewerkers nemen in het begin de nieuwelingen onder hun hoede en leren hen de basistechnieken aan van bijv. het koken.
“Voor wat hoort wat” vinden wij een gezond principe. Het is te goedkoop om met het handje open te staan. Om een goede tijdsstructuur uit te bouwen streven we overdag naar een zinvolle dagbesteding. Binnen dit kader worden creativiteit, zelfstandigheid en degelijkheid gestimuleerd. Elkeen die komt aankloppen bij De Kromme Boom krijgt de ruimte en tijd om nieuw ontdekte of reeds aanwezige talenten verder te ontplooien. Nieuwe vaardigheden en mogelijkheden worden aangeleerd. We richten ons hierbij niet op hetgeen dat reeds aanwezig is binnen onze werking, maar op hetgeen dat de bewoner zelf aangeeft te willen doen. Indien er binnen De Kromme Boom iets niet aanwezig is dan creëren we het indien mogelijk. We hechten er ook veel belang aan dat elkeen zijn/haar schouders steekt onder het thuis– en totaalgebeuren van De Kromme Boom. Hieraan ontleent de volgende uitspraak:“Je bent hier 1 dag kansarm, daarna word je beschouwd als stafmedewerker” zijn bestaansrecht. één van de mooiste bewijzen hiervan is de realisatie van het woonhuis. Hiernaast laten we elkeen experimenteren in de verschillende werkplaatsen en stimuleren hen om creatief om te gaan met materialen. Aan de hand van de resultaten en de stimulerende bevestiging van de anderen wordt een goed gevoel ontwikkeld. Om dit te bereiken is het erg belangrijk dat het individu niet onder extreme economische druk komt te staan en zijn eigen tempo kan en mag aanhouden. Binnen de verschillende ateliers van De Sociale Werkplaats kan men zijn talenten ontdekken en ontplooien.
Indien jongeren er emotioneel klaar voor zijn om opnieuw studies aan te vatten, stimuleren we hen daarin en werken we (vooral in het secundair onderwijs) nauw samen met de school. De schitterende resultaten geven bestaansrecht aan vzw De Kromme Boom.
De invulling van dit luik is persoonlijk en kan individueel sterk verschillen. De nadruk ligt op een zinvolle en creatieve tijdsbesteding. Elk jaar organiseren we vakanties waar ieder zijn gading kan in vinden.
Made by Kenneth Buyck @ DeKrommeBoom
© Copyright 2019 De Kromme Boom - All rights reserved.